14 września 2024 r.
- I tura: 9:00 – 10:00 – cukier, 10:00 – 11:00 słodkości
- II tura: 10:15 – 11:15 – cukier, 11:15 – 12:15 słodkości
Cukier to wszechobecny składnik niemalże wszystkich produktów spożywczych. Dietetycy wciąż powtarzają, że ograniczenie cukru jest konieczne w zdrowej diecie. Czy cukier naprawdę jest taki zły? Ile faktycznie można go zjeść? Czy na etykiecie produktów zawsze tak łatwo odczytać co jest cukrem a co słodzikiem? Czy cola ma najwięcej cukru? Co jeszcze go zawiera? Dwugodzinne zajęcia obejmują m.in. analizę składu wybranych produktów, odmierzanie sacharozy w kostkach na szklankę produktu, a także zajęcia kulinarne, podczas których będzie można przygotować zdrowe słodkie przekąski i napoje.
Koszt zajęć to 110 złotych za osobę.
Prowadzący: dr Łukasz Chajec, mgr Martyna Puc
mgr Martyna Puc, dietetyk kliniczny, psychodietetyk. Absolwentka Wyższej Szkoły Medycznej w Katowicach. Specjalistka w dziedzinie zaburzeń odżywiania i budowania poprawnej relacji z jedzeniem. Dietetyk oddziałowy na oddziale pediatrii w Szpitalu Miejskim nr 4 w Gliwicach. Prowadząca liczne szkolenia i spotkania dotyczące świadomego odżywiania. Główny dietetyk w projekcie Śląskiego Związku Piłki Nożnej „Kopalnia Talentów”. Autorka felietonów
„Z gabinetu dietetyka”, licznych wypowiedzi prasowych oraz radiowych. Od lat zaangażowana w realizację panelu dietetycznego wydarzenia Nocy Biologów.